Elke week kijk ik uit naar mijn uurtje gesprek. Ik kan gewoon rustig vertellen hoe ik me voel, wat me raakt, waar ik wakker van lig. Ik kan vertellen over de kinderen en over de kleine en grote struikelstenen in mijn relatie. Elke keer vertrek ik met energie om er tegenaan te kunnen. ik ben steeds verrast over de vragen die ik krijg of een opdracht die meegegeven wordt.

Carine, 35 jaar

Op het werk gaat het er meestal nogal ruw en oppervlakkig aan toe. Stoere mannen onder mekaar. Ik heb er lang over gedaan om de stap te zetten, maar achteraf gezien heb ik veel te lang gewacht. Om de twee weken ga ik nu op gesprek, in het begin liep dat wat stroef maar nu ben ik op mijn gemak en vertel ik alles wat ik wil. Ik kan over alles praten en dat had ik nodig. Ik ben rustiger en voel me beter. Mijn echtgenote merkt duidelijk het verschil dat ik anders naar de dingen kijk.

Steven, 30 jaar.

Psychisch welzijn was nog nooit zo belangrijk als vandaag. Steeds meer mensen doen beroep op een psycholoog/pedagoog om hun psychische gezondheid op peil te houden. 

De druk op volwassenen is enorm: op het werk, in de relatie, vanuit het gezin. Veel volwassenen vinden ook weinig houvast in de samenleving. 

Op gesprek gaan of in therapie gaan is al lang geen uitzondering meer, integendeel: het getuigt van een doelbewuste keuze om tijd te nemen voor je eigen welbevinden. 

Langsgaan bij de psycholoog/pedagoog betekent evenmin dat er sprake is van een psychisch probleem. Preventie is dé belangrijkste reden waarom cliënten een afspraak maken.

 

Cliënten kijken uit naar hun (twee)wekelijks gesprek: het is de plaats en het moment waar ze in alle discretie alles kunnen vertellen. Wat loopt er goed, wat voelt minder goed aan, hoe loopt de relatie, wat met de stress van kinderen, de druk(te) op het werk,.... Er wordt geluisterd en vragen gesteld, vragen, met als doel de cliënt te versterken en te laten nadenken over wat er belangrijk is in het leven. 

 

Steeds vaker vinden ook mannen de weg naar de praktijk: het is gelukkig steeds minder een taboe voor mannen om over gevoelens en psychische gezondheid te praten. 

 

Naast preventie komen cliënten ook langs die geconfronteerd worden met ernstige problemen: een burn-out, een (beginnende) depressie, een relatiebreuk, een fobie,...